Login
Angebotsliste
Warenkorb

Oliekoeler

Waarom een hydraulische oliekoeler?

In een hydraulisch systeem is altijd een zekere mate van verlies, bijvoorbeeld door de lekolie van een hydraulische pomp of motor. Verlies in een hydraulisch systeem vertaalt zich doorgaans in warmteontwikkeling. Om deze warmte af te vangen dient men altijd ervoor te zorgen dat het oliereservoir ongeveer 2,5 tot 3 maal de geleverde flow is.

In het geval dat de tank wegens ruimtegebrek niet groot genoeg gekozen kan worden, of als het systeem zeer intensief belast en gebruikt wordt, moet men de hierdoor ontwikkelde warmte afvoeren door middel van een passende oliekoeler.


De werking


Bij de werking van een hydraulische oliekoeler gaan wij uit van een lucht oliekoeler. Bij een lucht oliekoeler wordt de olie in het systeem afgekoeld door een ventilator die buitenlucht door een koelblok/radiateur stuwt. Het koelblok is een aluminium blok met een grote hoeveelheid fijnmazige oliekanalen. De kanalen hebben uitwendig een groot oppervlak waardoor de olie binnenin snel afkoelt. De ventilator is doorgaans elektrisch aangedreven, maar er zijn ook varianten waarbij dit hydraulisch wordt aangedreven.

In de meeste systemen waar een koeler wordt toegepast is deze voorzien van een regelaar en een thermostaat. Dit is om de gewenste temperatuur zo constant mogelijk te houden.


Voordelen


Een oliekoeler wordt dus gebruikt om ongewenste en overtollige warmte in een hydraulisch systeem af te voeren. Een koeler in het systeem brengt nog enkele voordelen met zich mee. De hydraulische componenten en de olie zullen een langere levensduur hebben doordat er een constante temperatuur in het systeem heerst en minder condensvorming in het systeem ontstaat. De efficiëntie van het systeem zal ook stabieler zijn omdat er minder wisseling in de temperatuur van de componenten plaatsvindt.

Als je bij de opbouw van een hydraulisch systeem twijfelt over het gebruik van een koeler, vraag dan of er een tank kan worden geplaatst die groot genoeg is én hoe intensief het systeem wordt gebruikt.


Welke oliekoeler moet ik hebben?


Het verschilt natuurlijk per hydraulisch systeem welke oliekoeler je nodig hebt. Om voor jezelf de juiste keuze te maken is het handig dat je de volgende punten goed in beeld hebt:
 • Hoeveel vermogen moet er weg worden gekoeld?
 • Wat is de olieflow?
 • Hoeveel graden is de ingaande lucht?
 • Hoeveel graden is de ingaande olie?
 • Wat is de drukval over de koeler?
 • Wat is de viscositeit van mijn olie?

 • Heb je toch nog meer vragen over het aanschaffen van een hydraulische oliekoeler? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

  -
  Versandkosten

  Wir halten Ihre Kosten durch effizientes Verpacken und Kombinieren von Sendungen niedrig.

  -
  Schnelle Lieferung

  Ihre Bestellung wird noch am selben Tag bearbeitet und an das Transportunternehmen übergeben.

  -
  Maßgeschneidert

  Geeignete Lösung für jede Lkw-Marke und jeden Lkw-Typ sowie für Be- und Entladeanwendungen.

  -
  Großes Lager

  Wir verfügen über einen großen Bestand an einer breiten Palette von Hydraulikprodukten.

  Warenkorb

  Angebotsliste

  Filter löschen

  Filter

  Stornieren
  Bestätigen